2009 ΜΙΝΑ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ – ΒΑΛΥΡΑΚΗ

Έκθεση ζωγραφικής
"ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ"

Παρουσίαση του έργου με τίτλο
"ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ" – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ADREA DEL SANTO

Aίθουσα τέχνης
"Εικαστικός Κύκλος"

Χαριλάου Τρικούπη 121 και Καρνεάδου 20

Κολωνάκι - Αθήνα

   

Έντονα, γενναιόδωρα χρώματα, πεταμένα με περίσσια ελευθερία στον καμβά χαρακτηρίζουν τη ζωντάνια και το ιδιαίτερο πνεύμα της δουλειάς της Μίνας Βαλυράκη. Τα τρία θέματα τις έκθεσης, οι γερανοί, τα ταξί και τα Φόρμουλα Ένα, κυριολεκτικά πάλλονται από κίνηση. Το «μοντέρνο» κυριαρχεί με όλη τη σημασία του όρου: τα αντικείμενα των έργων της είναι άμεσα αναγνωρίσιμα ως έκφραση μοντερνισμού.

Το πρώτο σετ των αντικειμένων είναι οι μηχανικοί βραχίονες που χρησιμοποιούνται για την ανύψωση, δηλαδή οι βιομηχανικοί γερανοί. Εδώ, μαύρα τρίγωνα δεσπόζουν μέσα από μακρινούς ορίζοντες, υψώνονται μέσα σ’ έναν κίτρινο ουρανό. Τα σχήματα θυμίζουν την τριγωνομετρία της παιδικής μας ηλικίας, με αποτέλεσμα ο καμβάς της ζωγράφου να συντελείται από ευφάνταστες διασταυρώσεις γεωμετρικών σχημάτων.

Τα μαύρα περιγράμματα, ατάκτως τοποθετημένα, αντιπαραβάλλονται με κροκί και κίτρινο του καδμίου ηλιοβασιλέματα και αποκαλύπτουν την βιομηχανική δραστηριότητα σε έντονο ρυθμό. Οι γερανοί επανέρχονται με άλλο μοτίβο – με φόντο το μπλε του κοβαλτίου και άλλες απαλότερες αποχρώσεις του μπλε. Η σειρά αυτή εμπνέεται μια πιο ήρεμη και λιγότερη άτακτη διάθεση.


Νίκος Παπανδέου
Αθήνα, 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβάστε ...
λίγα λόγια για την έκθεση

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

 

ΕΝΑ ΙΔΕΑΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ


A virtual tour in the Exhibition
 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ