ΝΤΟΡΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ-ΡΟΓΚΑΝ
(Δρ. ιστορικός της Τέχνης - Τεχνοκριτικός)
   

Κυρίαρχο το δημιουργικό ένστικτο στη ζωγραφική της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη ταυτίζεται κατ' εξοχήν και με ένα μοναδικό σε ένταση τρόπο με το αυθεντικό ταλέντο της καλλιτέχνιδας για να υπαγορεύσει αυτοδύναμα την απόλυτη σύμπραξη-συνεργία ανάμεσα στους δύο στυλοβάτες της σύνθεσης, το χρώμα και το ίχνος.

Αντιδραστικό σε κάθε ακαδημαϊκή, τετριμμένη περιγραφή το έργο της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, επικοινωνεί άμεσα και ουσιαστικά με το θεατή χάρη στο ανεξάντλητο εκφραστικό δυναμικό του.

Είναι η ίδια η χαρά της ζωής και η δυνατή προσωπικότητα της δημιουργού που μεταγγίζονται εδώ αναφανδόν για να αποκαλύψουν κάθε φορά κι από μια καινούργια πτυχή του ταλέντου της. Ένα ταλέντο που εμπεδωμένο και πιστοποιημένο από τα παιδικά της κιόλας χρόνια κατόρθωσε να κρατήσει τη δημιουργικότητα της ζωγράφου πάντοτε στα "ύψη" της εκάστοτε φάσης της μακριά από κάθε συγκεκριμένη επίδραση, απομίμηση ή εύκολη λύση.

Το παλμικό χρώμα και το εξίσου παλμικό-ρυθμικό ίχνος αναδημιουργούνται συνεχώς μέσα από κάθε έργο σε συνεχείς εκρή-ξεις-εκτινάξεις. Εκρήξεις που διοχετεύουν άμεσα μέσα μας το περιεχόμενο μήνυμα είτε πρόκειται για συνειρμούς που υποβάλλει η φόρμα του αγωνιστικού αυτοκινήτου, είτε εκείνη ενός γερανού ή ενός πλοίου είτε τέλος πρόκειται για "εντυπώσεις" με κύριο ερέθισμα μια νεκρή -αλλά πόσο ζωντανή- "νεκρή φύση", τη ζωντάνια και το ρυθμό της πόλης, κ.ά.

Σε ένα ευρηματικό μεταίχμιο ανάμεσα στην παραστατικότητα και στην αφαίρεση - μεταίχμιο που επαληθεύει τη μοναδικότητα των έργων - η γραφή της ζωγράφου εντυπωσιάζει με τη δύναμη με την οποία πιάνει τον εσώτερο παλμό - σφυγμό του εκάστοτε ερεθίσματος της για να τον αναμεταδώσει στο ακέραιο, φιλτραρισμένο μέσα από το ταλέντο της ζωγράφου.

Προικισμένη ζωγράφος η δημιουργός έχει, παρά το νεαρό της ηλικίας της ήδη προλάβει να ωριμάσει και, μάλιστα με ένα εμπνευσμένο τρόπο. Έναν τρόπο που εμπεδώνοντας τη συνοχή του έργου υπαγορεύει συνεχώς νέες λύσεις που ανανεώνουν ευρηματικά την ταυτότητα και την ιδιοσυστασία του. Ο δυναμισμός του αγωνιστικού αυτοκινήτου, η ταχύτητα του, ο παλμός και το δυναμικό της πόλης, η ένταση της "προσωπικότητας" των αντικειμένων που αποτελούν μια "νεκρή φύση" και η ευρηματική, κάθε φορά διασύνδεση τους πέρα από το βλέμμα διαπερνούν τον ψυχισμό μας για να μετουσιωθούν χάρη στο ταλέντο της δημιουργού σε ανθεκτικές στον χρόνο εντυπώσεις-αναμνήσεις. Εντυπώσεις-αναμνήσεις που επαληθεύουν εδώ τον κατά Πλάτωνα ορισμό της αυθεντικής τέχνης: Την ύπαρξη-ενορχήστρωση μιας "ιδέας" και όχι την φόρμουλα μιας αποτίμησης.

Αυτήν, ακριβώς την "ιδέα" της ταχύτητας, του ρυθμού της πόλης, του παλμού μιας "νεκρής φύσης" μετουσιωμένη μέσα από το χρώμα και το ίχνος και κυρίως τις συνεχώς ανανεωμένες σε έρμα λύσεις της καλλιτέχνιδας επαληθεύουμε σε κάθε ζωγραφικό της έργο! Έργο αποτελεί όντως, κάθε φορά μια "ποιητική δημιουργία". Μια ποιητική δημιουργία ενορχηστρωμένη μέσα από τις εκρηκτικές αλλά πάντοτε αρμονικές εκτινάξεις του χρώματος και την ελαστικότητα-κινητικότητα του ίχνους. Γνώρισμα που τοποθετεί αυτοδύναμα την ζωγράφο στην πρώτη γραμμή των καλλιτεχνών της γενιάς της ενώ συνάμα κατοχυρώνει τη θέση της διεθνώς.